Antwoord Griffie over Oplaadpunten in Callantsoog

In Callantsoog staan nog geen openbare laadpalen omdat hier nog geen (ontvankelijke) aanvragen voor zijn ingediend. De lokale behoefte aan laadpalen lijkt tot op heden dus klein.

De gemeente plaatst (en bekostigd) geen laadpalen zonder aanvraag van een elektrische rijder. Sinds eind 2016 heeft gemeente Schagen beleid met betrekking tot het plaatsen van oplaadpalen. Zie bijlage. Vanaf die datum nemen wij ook deel in het samenwerkingsverband MRA-Elektrisch, waar vele gemeenten in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland gebruik van maken. Zie: https://laadpaal.mrae.nl/.

Uitgangspunt van het beleid en de (financiële) afspraken binnen MRA-E is het faciliteren van elektrische rijders die wonen of werken binnen de gemeente. Opladen gebeurt namelijk overwegend nabij de eigen woning of nabij de werkplek. Plaatsen waar men langdurig verblijft, want opladen neemt meer tijd in beslag. Het plaatsen van gemeentelijke laadpalen gebeurt dus op verzoek van elektrische rijders. Dit geeft de grootste kans op een goed gebruik van de laadpaal. De kosten blijven daardoor voor de gemeente relatief laag.

Bezoekers uit de regio kunnen met een opgeladen elektrische auto weggaan en thuiskomen. Bezoekers van wat verder weg kunnen onderweg laden, bijvoorbeeld bij de snelladers van Fastned langs de rijkswegen. Bezoekers van ver weg zullen veelal overnachten, waarbij de sector eveneens zorgdraagt voor het parkeren op eigen terrein. De overnachtingslocatie is dan de aangewezen plek om de elektrische auto op te laden. Het aanbieden van dergelijke laadvoorzieningen is aan de ondernemers van de overnachtingsplaatsen.

Indien de sector niet of onvoldoende laadvoorzieningen aanbieden, zou de gemeente kunnen besluiten gemeentelijke laadpalen voor recreanten aan te brengen. Deze keuze is tot op heden niet gemaakt en het beleid (en financieringswijze) is hierop niet ingestoken.

Deel dit!